dimecres, 1 de febrer de 2017

ELS CALÇOTS

Els calçots són una varietat de cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus que es calcen  a mesura que creixen, i que es mengen escalivats. L’origen més conegut dels calçots és la que atribueix  a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a la fi del segle XIX, la invenció d’aquest cultiu. En Xat de Benaiges va posa un parell de brots de cebes i així va descobrir, per atzar, els calçots.
Els calçots es mengen habitualment durant els mesos de gener, febrer i març, es couen amb llenya i es consumeixen acompanyats d’una salsa típica, la salvitxada, que es una salsa tipus romesco.



RECEPTE DE LA SALSA SALVITXADA

Ingredients:
  • 4 o 5 tomàquets madurs escalivats
  • 1 cap d’alls escalivats
  • 1 gra d’all cru
  • 100 gr d’ametlles torrades i pelades
  • 50 gr d’avellanes torrades i pelades
  • 1 llesca de pa torrat o galetes Maria
  • 2 nyores posades en remull
  • 100 o 150 ml d’oli verge d’oliva
  • Vinagre
  • Un rajolí de conyac
  • Sal i pebre

Preparació pas a pas:
    1. Unes hores abans posem en remull les nyores amb aigua.
    2. Escalivem els tomàquets i el cap d’alls (al forn), els pelem i els posem dins d’un bol.
    3. Posem-hi el gra d’all cru i les ametlles i avellanes.
    4. Amb l’ajuda d’una cullera raspem la polpa de les nyores i l’afegim al bol.
    5. Xopem amb vinagre la llesca de pa torrar, l’afegim.
    6. Salpebrem
    7. Posem l’oli i una mica de conyac (no gaire)
    8. Ho triturem tot amb el Minipimer.
    9. Si queda massa espessa afegim una mica més d’oli i si calgu´´es una mica d’aigua perquè tingui la textura adequada per adherir-se als calçots.

Ja esta llesta per menjar!!!!!!!



Escrit per: Gisel·la López

15 comentaris:

  1. ostras que xulo

    ResponElimina
  2. quina bona pinta,MMM!

    ResponElimina
  3. hola sóc la Júlia i agrada molt a la gent tot el que fas .adeu

    ResponElimina
  4. m'encantan els calçots

    ResponElimina
  5. Holaaaaaaaa gisel.la com estas jo molt be vueno els calçots els as fet tu? adeu gisel.la fins la classe

    ResponElimina